Lesna ulica 2
3230 Šentjur
Sedež: Lesna ulica 2, 3230 Šentjur, Poslovna enota: Obirska ulica 4, 1000 Ljubljana
Energetske skupnosti
22.03.2024

Energetske skupnosti

Energetske skupnosti

V dobi trajnostnega razvoja in obnovljivih virov energije postajajo energetske skupnosti ključni element v preoblikovanju našega odnosa do energije. Ta novi model omogoča, da nismo več le pasivni porabniki energije, ampak aktivni udeleženci v njeni proizvodnji, distribuciji in upravljanju.

Kaj so energetske skupnosti?

Energetske skupnosti so sodelovalna prizadevanja, kjer se posamezniki, podjetja, občine ali druge organizacije združijo, da skupaj proizvajajo, uporabljajo, hranijo in včasih celo prodajajo električno energijo. Ta model omogoča udeležencem, da izkoristijo lokalne vire za proizvodnjo obnovljive energije, kot so sončne, vetrne ali hidroenergije.

Predstavljajmo si majhno skupnost, ki jo sestavlja osnovna šola, več stanovanjskih hiš in manjše lokalno podjetje. Skupaj so se odločili postaviti fotovoltaične panele na strehah šole in sodelujočih domov. Presežki energije, ki jih šola ne porabi, se razdelijo med ostale člane skupnosti. S tem ne samo zmanjšajo svoje energetske stroške, temveč tudi prispevajo k zmanjšanju ogljičnega odtisa svoje skupnosti.

Prednosti energetskih skupnosti

  1. Finančna ččinkovitost: Skupna proizvodnja in poraba energije zmanjšujeta stroške za posamezne udeležence.
  2. Večja energetska neodvisnost: Zmanjšuje se odvisnost od tradicionalnih energetskih virov in omrežij.
  3. Okoljska trajnost: Uporaba obnovljivih virov energije prispeva k zmanjšanju emisij CO2.
  4. Lokalna samozadostnost: Spodbujanje lokalne proizvodnje in potrošnje krepi skupnost in lokalno gospodarstvo.
  5. Prilagodljivost: Energetske skupnosti se lahko prilagodijo specifičnim potrebam in zmogljivostim svojih članov.

Subvencije

Pomembno je omeniti, da so za energetske skupnosti na voljo višje subvencije, kar dodatno spodbuja njihov razvoj. Te subvencije lahko znatno znižajo začetne stroške postavitve proizvodnih naprav, kot so sončne elektrarne, in tako pospešijo vračilo investicije.

Energetske skupnosti niso le korak k večji energetski učinkovitosti in trajnosti, temveč predstavljajo tudi nov način, kako razmišljati o energiji – kot o skupnem viru, ki ga lahko upravljamo skupaj za dobrobit vseh. Vključevanje v energetsko skupnost pomeni prispevati k čistejšemu okolju, zmanjšati energetske stroške in graditi močnejše, bolj povezane skupnosti.

 Izgradnja sončne elektrarne