Lesna ulica 2
3230 Šentjur
Sedež: Lesna ulica 2, 3230 Šentjur, Poslovna enota: Obirska ulica 4, 1000 Ljubljana
Kako do sončne elektrarne in energetske neodvisnosti?
30.08.2023

Kako do sončne elektrarne in energetske neodvisnosti?

Kako do sončne elektrarne na strehi, ki vam bo omogočila energetsko samooskrbo? Kako med toliko ponudniki na trgu poiskati zanesljivega, strokovnega in cenovno ugodnega izvajalca? Odgovor je EPEU, sodobno inovativno podjetje, ki vam z ekipo strokovnjakov zagotavlja varen in enostaven prehod v zeleno energetsko prihodnost na najvišjem nivoju. S projektom na ključ vam omogočimo, da bo izgradnja sončne elektrarne potekala hitro in strokovno, vse od začetnega strokovnega ogleda s svetovanjem, do postavitve in kasnejših vzdrževalnih del.

Cena sončne elektrarne je investicija, ki se ob povprečni količini proizvedene energije povrne v nekaj letih, pri tem pa vam odločitev olajšamo z ugodno obliko financiranja. Ob tem vam svetujemo prijavo na razpis za subvencijo iz EKO sklada. Spodbujevalni ukrepi EU namreč vključujejo namestitev modulov na strehe stavb, poenostavitev postopkov izdaje dovoljenj za projekte na področju obnovljivih virov energije, izboljšanje usposobljenosti v solarnem sektorju in povečanje učinkovitosti na področju obnovljivih virov energije.

Cilj strategije je, da bi energija sonca postala temelj energetskega sistema EU. Izkoriščanje obnovljivih virov energije je pomemben del zelenega prehoda k podnebni nevtralnosti. Solarna energija je cenovno dostopna, čista in je v zadnjem desetletju najhitreje rastoči vir. V gospodinjstvih in podjetjih se uporablja za napajanje strojev, naprav, avtomobilov, hlajenje in ogrevanje, hkrati pa pomaga zmanjšati odvisnost od uvoza energentov.

 Izgradnja sončne elektrarne

Izgradnja sončne elektrarne – zagotavljanje čiste energije prihodnosti

Izgradnja sončne elektrarne se po ogledu naših strokovnjakov in individualnim svetovanjem prične z namestitvijo fotovoltaičnih modulov na streho, tla ali na poljubne konstrukcije. Solarna energija deluje tako, da svetlobno energijo (fotone) iz sonca pretvarja v električno energijo, s pomočjo fotonapetostnih panelov. Ko sonce sveti na panel, solarna svetloba absorbira energijo iz fotovoltaičnih celic v panelu. Ta ustvari naboje, ki se premikajo kot odziv na notranje energetsko polje v celici, kar povzroči pretok. Energija, ki jo zberejo fotovoltaične plošče, je enosmerni tok, ki se nato prenese v inverter, kjer se pretvori v izmeničnega.

V 20. stoletju so se v svetu začeli zavedati pomembnosti negativnih učinkov izčrpavanja zalog fosilnih goriv in se obračati k iskanju obnovljivih virov. Prvo praktično fotonapetostno celico so razvili leta 1954, nekaj let pozneje pa so v laboratorijih že razvijali fotonapetostne celice za satelite v zemeljski orbiti. Z nadaljnjim razvojem je solarna energija postala uveljavljen vir za uporabo v vesolju in to velja še danes.

 

Kako do sončne elektrarne – skozi zgodovinski razvoj

Zgodovinska pot, kako do sončne elektrarne, je zelo zanimiva. Prva uporaba energije sonca je bila osredotočena le na čim večji izkoristek toplote in je že takrat vplivala na pasivno gradnjo bivališč. Prva sončna celica na svetu pa je bila zasnovana in izdelana leta 1767. Švicarski znanstvenik Horace-Benedict de Saussure preizkušal moč toplotne energije, predvsem s paro. Sestavil je izolirano škatlo z odprtino in tremi plastmi stekla, ki je povečalo moč solarne toplote do temperature preko 230 stopinj Celzija.

V začetku 19. stoletja so naleteli na pomemben mejnik v razvoju: opredelitev fotonapetostnega učinka. Mladi francoski znanstvenik je med raziskovanjem v očetovem laboratoriju odkril fotonapetostni učinek s celico, sestavljeno iz dveh kovinskih elektrod v elektrolitu. Po izpostavitvi svetlobi se je energija močno povečala. Prva polprevodniška fotonapetostna celica je imela polprevodnik selen prevlečen s tanko plastjo zlata. Ta naprava je imela le 1-odstotni izkoristek, a z njo je bilo prvič dokazano, da je mogoče za neposredno pretvorbo sončne svetlobe v energijo uporabiti trdno snov, brez gibljivih delov.

Od omenjenega odkritja je bil glavni cilj znanstvenikov povečati učinkovitost fotonapetostnih celic. Od leta 1888, ko so zasnovali prvo fotoelektrično celico, ki je temeljila na zunanjem fotoelektričnem učinku, je razvoj nekaj let kasneje pripeljal do izdelave sončnega grelnika. V začetku 20. stoletja so izumili bakreni kolektor, ki je izboljšal učinkovitost z uporabo bakrene izolacije. Nekaj desetletij kasneje pa so patentirali  sodobno spojno polprevodniško solarno celico, seveda pa je bila cena sončne elektrarne v tistih časih nepredstavljivo visoka, gradnja pa zapletena.

Kako do sončne elektrarne 

Cena sončne elektrarne EPEU – dostopna in konkurenčna

Izgradnja sončne elektrarne s pomočjo našega podjetja EPEU poteka hitro, kakovostno in cenovno ugodno. Seveda se ne more primerjati s prvimi zgodovinskimi začetki izkoriščanja solarne energije, saj sodobna tehnologija omogoča visoke zmogljivosti fotovoltaičnih modulov. Spodbujanje uporabe obnovljivih virov energije bi lahko v prihodnosti pripomoglo k ublažitvi naraščanja cen energije in izpolnjevanju ciljev o podnebnih spremembah. Fotovoltaika je namreč trenutno eden najcenejših virov, saj so se stroški v zadnjem desetletju v Evropi znižali kar za 82 %.

Prednosti solarne energije so vidne na vseh področjih, saj ne onesnažuje zraka in ne povzroča toplogrednih plinov. V primerjavi s premogom prihrani kar 96 % emisij toplogrednih plinov,  v primerjavi s plinom pa 93 %. Poleg tega  je najbolj dostopen vir energije, ki zagotavlja električno energijo milijonom ljudi po vsem svetu, ki drugače nimajo dostopa do omrežja. Med krizo cen energije, je solarna energija zaščitila marsikatero gospodinjstvo pred visokimi računi, saj so prihranili v povprečju 60 % na mesec.

Torej, nič več čakanja. Če se po vseh naštetih dejstvih še vedno sprašujete, kako do sončne elektrarne v čimkrajšem času, obiščite našo spletno stran in izpolnite obrazec, na podlagi katerega boste prejeli brezplačno ponudbo.

Cena sončne elektrarne