Lesna ulica 2
3230 Šentjur
Sedež: Lesna ulica 2, 3230 Šentjur, Poslovna enota: Obirska ulica 4, 1000 Ljubljana
30.03.2023

Mini sončna elektrarna je varna investicija

Mini sončna elektrarna ne proizvaja emisij toplogrednih plinov, hrupa ali drugih negativnih vplivov na okolje, zato je postala zelo priljubljena alternativa fosilnim gorivom. Njena glavna komponenta so fotovoltaični moduli, ki so sestavljeni iz silicijevih celic. Ima pa tudi druge sestavne dele, kot so inverterji, baterije, regulatorji polnjenja in krmilne enote. Inverter pretvori enosmerni tok, ki ga proizvajajo fotovoltaični moduli, v uporabni izmenični tok. Baterije nato proizvedeno energijo shranjujejo, tako da jo lahko uporabljamo tudi ponoči ali v oblačnem vremenu. Vas zanima, še kaj več o sončni elektrarni? Cena, kakšni so mesečni stroški in podobno?

Mini sončna elektrarna

Zakaj je sončna elektrarna pametna investicija? 

Zaradi naraščajočih stroškov energije in skrbi za okolje se vedno več ljudi odloča za domačo sončno elektrarno. Cena je zelo ugodna, zato to ni več investicija, ki so si jo nekoč lahko privoščili le premožnejši. Kateri so tisti razlogi, zaradi katerih opažamo vedno več solarnih celic na strehah stavb?

Obnovljiv vir energije 

Energija sonca je obnovljiv vir energije, ki je neomejen in brezplačen. V nasprotju z drugimi viri energije, kot so fosilna goriva, solarni paneli ne izpuščajo ogljikovega dioksida in ostalih strupenih plinov v ozračje, kar je velik prispevek k zmanjšanju onesnaževanja okolja. Namestitev nam omogoča, da pridobimo lastno energijo, ki jo lahko uporabljamo v lastnem gospodinjstvu. Naš ogljični odtis je posledično veliko nižji.

Nižji stroški energije 

Z namestitvijo solarnih celic boste lahko proizvedli lastno energijo, ki jo boste uporabljali v svojem domu. Posledično bodo mesečni stroški energije nižji, kar je v današnjih časih, ko cene le naraščajo, bistvenega pomena. Vas zanima za koliko? Naj vas razveselimo – mesečni stroški bodo nižji za kar 75 %! Pri tem je sicer potrebno upoštevati, da to velja, če proizvedemo približno toliko energije, kot smo jo porabili. Omrežni operater namreč čez dan prejema presežek, ki ga proizvede naša mini sončna elektrarna, višek elektrike pa nam nato zagotavlja ponoči ali v slabih vremenskih pogojih. Tako do izpadov energije ne pride.

Višja vrednost nepremičnine 

Razmišljate, da boste nepremičnino enkrat v prihodnosti prodali? Kupcem je vedno bolj pomembno, da je njihov dom energetsko učinkovit, zato so nepremičnine opremljene s solarnimi celicami, privlačnejše. To posledično pomeni, da bo investicija povečala vrednost vašega doma.

Sončna elektrarna cena

Preprosta izdelava

Pri izbiri izvajalca, ki vam bo sončno elektrarno na ključ postavil, vam svetujemo, da ste zelo previdni. To je namreč velika investicija, ki pa se vam bo povrnila le, če bo delo opravljeno dobro, uporabljeni pa bodo kakovostni materiali. Prepričajte se, da so vse komponente preverjenih in priznanih blagovnih znamk ter da imajo dolgo garancijsko dobo. Priporočamo vam, da izberete nekoga, ki nudi tudi brezplačno svetovanje in ogled strokovnega delavca, stroškovno oceno investicije, poskrbi za projektno dokumentacijo in skozi leta poskrbi za redno vzdrževanje in tehnično podporo. Tako boste lahko pomirjeni, tudi če pride do morebitnih poškodb ali okvar.

Enostavno vzdrževanje mini sončne elektrarne

Da bi zagotovili čimvečjo proizvodnjo energije in dolgo življenjsko dobo, je potrebno poskrbeti za ustrezno vzdrževanje. Svetujemo vam, da jo na 2 leti temeljito očistite, na 2 – 3 leta pa pregledate ključne komponente. Če boste izbrali zanesljivega izvajalca, bodo za vse skupaj poskrbeli kar oni. Življenjska doba bo tako zares dolga – tudi več kot 35 let!

Neodvisnost od gibanja cen

Kot že omenjeno, so mesečni stroški precej nižji, a to ni edina prednost, povezana s stroški energije. S tovrstno investicijo smo poleg tega tudi neodvisni od gibanja cen in na splošno uvoza energentov. To se nam je morda v preteklosti zdelo samoumevno, a so nas dogodki v zadnjem letu izučili, da lahko pride do pomanjkanja plina in ostalih energentov. A ker smo s solarnimi celicami samooskrbni in ker Slovenija spada med najbolj osončene države v Evropi, smo lahko s solarnimi paneli mirni, da do izpada energije ne bo prišlo. Vas pa moramo vseeno opozoriti, kaj točno pomeni samooskrbnost sončne elektrarne Višek elektrike, ki ga oddamo v omrežje, namreč ni poplačan, saj ga dobavitelju podarimo. Nasprotno se zgodi, če porabimo več energije, kot smo jo proizvedli. V tem primeru moramo razliko doplačati.

Ugodna cena

Kot smo že omenili, je cena veliko nižja, kot je bila nekoč. Sploh pa bo investicija zelo ugodna, če boste izkoristili subvencijo Eko sklada. Tako se vam bo nakup povrnil že v 7 – 10 letih, nižje stroške pa boste lahko uživali naslednjih 30. Ker je znanost na tem področju zelo napredovala, je za solarne panele značilna zelo dolga življenjska doba.

Sončna elektrarna višek elektrike

Se lahko za sončne panele odloči tudi podjetje?

Seveda! Čeprav sončne celice pogosteje vidimo na strehah zasebnih objektov, pa se lahko zadnje odločijo tudi podjetja. Tako boste izkoristili vse že naštete prednosti, poleg tega pa boste lahko, če boste izkoristili olajšave za investicije v opremo in obračunali amortizacijo opreme po 20 % amortizacijski stopnji, davčno optimizirali dobiček. Pri izbiri izvajalca bodite spet zelo pozorni, saj nekateri poskrbijo celo za prijavo na razpis za subvencionirano proizvodnjo.