Lesna ulica 2
3230 Šentjur
Sedež: Lesna ulica 2, 3230 Šentjur, Poslovna enota: Obirska ulica 4, 1000 Ljubljana
20.07.2023

Energoles Bohor znižal stroške elektrike za 33%

Hitra montaža - 4000m2 elektrarne v samo 2 mesecih
92.700 € prihranka/leto, 70.000 € pridobljene subvencije

Vodstvo podjetja bohor, je imelo željo investirati v obnovljivo energijo in zmanjšati svoj ogljični odtis. Skupaj s podjetjem EPEU so postavili sončno elektrarno z izjemno močjo 598 kW. Sončna elektrarna je bila kljub izzivu postavitve na 20% naklonu strehe uspešno izvedena v rekordnem času 2 mesecev.

Sončna elektrarna bo prispevala k zmanjšanju letnih izpustov CO2 za 425 ton, kar je izjemno pomembno za trajnostno delovanje podjetja. Sončna elektrarna ima kapaciteto 840,75 kW, pričakovana letna proizvodnja električne energije pa znaša 756.675 kWh.

IZZIV: 20 stopinjski naklon strehe

Glavni izziv, s katerim se je EPEU soočil med projektom, je bila namestitev sončne elektrarne na severno stran strehe s 20-stopinjskim naklonom, kar pomeni, da bi elektrarna delala z nižjim izkoristkom. S pomočjo trikotnikov smo panele obrnili proti jugu in s tem povečali proizvodnjo elektrarne.  

Ekipa EPEU je ta izziv rešila s pomočjo trikotnikov, ki so omogočili optimalno postavitev sončnih panelov in tako maksimizirano proizvodnjo energije kljub manj ugodni orientaciji strehe.– Miha, Direktor Energoles Bohor

“S profesionalnostjo EPEU tehnične ekipe in monterjev smo bili izjemno zadovoljni”

REZULTAT: S sončno elektrarno so si zagotovili neodvisnost od trga energentov in 33% prihranek pri strošku elektrike

Sončna elektrarna, ki jo je EPEU implementiral za podjetje Bohor, je imela pomemben vpliv. 

S pričakovano letno proizvodnjo 618,45 MWh električne energije bo projekt pomembno prispeval k zmanjšanju emisij CO2 za 748,2 ton letno. Poleg tega je Bohor dosegel pomembne finančne prihranke.V enem letu je podjetje prihranilo 92.700 EUR, med življenjsko dobo sončne elektrarne, ki je ocenjena na več desetletij, pa bo Bohor prihranil 2.781.000 EUR.

Okoljska korist je enakovredna zasaditvi 23.979 dreves, kar kaže na zavezanost podjetja Bohor k ohranjanju okolja.

Sodelovanje z EPEU: Vedno stremimo k popolni podpori strankam in najbolj naprednim in kvalitetnim rešitvam na področju energetike

EPEU zagotavlja prilagojene rešitve, ki ustrezajo specifičnim zahtevam vsake stranke. S svojim strokovnim znanjem na področju energetike EPEU zagotavlja skladnost z regulativnimi okviri in optimizira uporabo razpoložljivih sredstev. 

V tem primeru je vlada leta 2023 zagotovila 150.000.000 EUR finančne pomoči za projekte obnovljive energije. Ekipa EPEU ima znanje in izkušnje, ki omogočajo strankam, da izkoristijo takšne priložnosti in razvijejo najboljšo rešitev in poslovni model za svoje potrebe. Poleg tega EPEU ponuja inovativne energetske rešitve, kot so energetske skupnosti, sistemi za upravljanje z energijo in energetske storitve za sistemsko operaterja in nosilce bilančnih skupin. 

S pomočjo teh tehnologij stranke dosežejo ekonomsko izvedljivost v 5-7 letih ali celo prej.

EPEU je uspešno izvedel prilagojeno rešitev sončne elektrarne za podjetje Bohor, kar jim omogoča prispevanje k čistejši in trajnostni energetski prihodnosti. 

Sončna elektrarna, ki je bila postavljena na severno stran strehe, je kljub izzivom dosegla pomemben finančni prihranek in okoljski vpliv. Individualni pristop, tehnična strokovnost in razumevanje regulativnih okvirov naredijo EPEU zanesljivega partnerja pri iskanju čistih in trajnostnih energetskih rešitev.
– Tomaž Salobir, CTO Energoles Bohor

“EPEU resnično najde ustrezne rešitve za vsako težavo ”

Želite izvedeti več?

Prelistajte naš katalog za še več informacij. Ali pa pokličite na spodnjo številko za 10 minutni tehnični posvet, kjer boste prejeli brezplačno kalkulacijo prihrankov.

Luka Amon,  CTO

+386 40 175 017

luka.amon@epeu.si