Lesna ulica 2
3230 Šentjur
Sedež: Lesna ulica 2, 3230 Šentjur, Poslovna enota: Obirska ulica 4, 1000 Ljubljana
Izgradnja sončne elektrarne zagotavlja čist in prilagodljiv vir energije
30.08.2023

Izgradnja sončne elektrarne zagotavlja čist in prilagodljiv vir energije

Izgradnja sončne elektrarne je naložba v okolju prijazno, zeleno prihodnost. Moč sonca so izkoriščali že grški in starorimski arhitekti, ki so domove načrtovali na lokacijah, kjer so kar najbolje izkoristili njegovo toploto. Sonce na Zemljo dnevno pošilja več energije, kot bi jo lahko porabili, zato ni presenečenje, da je trenutno najhitreje rastoči vir obnovljive energije v Evropi. Montaža sončne elektrarne pomaga zmanjšati ogljični odtis, mesečne stroške porabe, odvisnost od fosilnih goriv ter ustvariti trajnosten dom. Tehnologija, ki pripomore pri uspešnejšem pretvarjanju solarne energije se vse hitreje razvija, kar se odraža v učinkovitejših sončnih panelih. Sončni kolektorji, fotonapetostni moduli, solarni paneli so imena za med seboj povezane fotovoltaične celice, ki sestavljajo en solarni modul. Fotonapetostne celice imajo napetost 0,5V, kar je občutno premalo za napajanje gospodinjstva ali poslovnega objekta. Zato se povezujejo v module, ki zajemajo med 36 ali 72 fotovoltaičnih celic, ti pa se povežejo v večje sisteme. Izpostavljeni žarkom s pomočjo pretvornika (konektorja) pretvorijo sončno energijo v izmenični električni tok. Solarna energija je cenovno ugoden in predvsem prilagodljiv vir, ki zagotavlja čisto, ekološko prihodnosti.

Izgradnja sončne elektrarne

Izgradnja sončne elektrarne - Na kaj morate paziti in kako jo izbrati?

Montaža sončne elektrarne je smiselna, če se količina proizvedene energije ujema s porabo. Tehnologija fotonapetostnih sistemov je v zadnjih letih doživela neverjeten napredek, zato se vse več podjetij in gospodinjstev odloča za njihovo namestitev. Ti pred samim nakupom zahtevajo podroben premislek in razumevanje različnih dejavnikov, ki vplivajo nanje. Da bi bila naložba trajnostna ter zanesljiva, sta ključnega pomena storilnost in kakovost panelov. V podjetju EPEU d.o.o. uporabljamo skrbno izbrane, certificirane komponente priznanih in preverjenih blagovnih znamk z dolgo garancijsko dobo. Učinkoviti paneli zagotavljajo optimalen izkoristek, pozitivno toleranco moči ter nizek temperaturni koeficient. Enote slednjega so izražene v % na cm ter opisujejo električno obnašanje fotovoltaične celice pri delovni temperaturi 25 °C. Zmogljivi fotovoltaični paneli imajo večjo uspešnost pretvorbe, ki se odraža v višji proizvodnji energije in občutnejših prihrankih. Izgradnja sončne elektrarne je velika naložba, a je pomembno, da se osredotočite na njeno kakovost in ne ceno. Kakovostni solarni moduli so izdelani iz vrhunskih izpopolnjenih materialov, odpornih proti mehanskim poškodbam, UV žarkom in ekstremnim vremenskim vplivom. Certificirani materiali morajo vselej biti preizkušeni, vrsta nosilne konstrukcije pa mora biti stabilna, fleksibilna in vzdržljiva. Poglavitno je, da izbrani fotovoltaični sistem po zmogljivosti in velikosti optimalno zadošča potrebam vašega gospodinjstva ali poslovnega objekta. Niste prepričani, kaj potrebujete? Nikar ne skrbite. Zagotovite si brezplačen ogled našega strokovnjaka, ki vam bo svetoval ter pri tem upošteval vaše želje in potrebe.

Montaža sončne elektrarne

Sončna elektrarna na ključ nudi brezskrbno energetsko neodvisnost

Montaža sončne elektrarne je dolgoročna naložba, ki lahko zniža mesečne stroške porabe energije za kar 75 %. Njena izvedba na ključ je odlična izbira za vse, ki si želite izogniti stresu, ki pride z njenim nameščanjem. Naša naloga je, da uredimo vso potrebno dokumentacijo za namestitev sistema ter zagotovimo ugodno financiranje, vključno s subvencijo Eko sklada in zavarovanjem. Poleg naštetega nudimo še brezplačno svetovanje, stroškovno oceno naložbe, pripravo projektne dokumentacije in profesionalno montažo. Individualni pristop pri majhnih in velikih projektih nam dopušča iskanje inovativnih ter prilagodljivih rešitev ne glede na arhitekturni objekt. Naročnikom, ki se odločijo za postavitev sončne elektrarne na ključ, omogočamo kompenzacijo viškov električne energije. Kljub celovitim rešitvam, ki jih nudimo, nikoli ne pogojujemo, da se pogodba o samooskrbi ali vzdrževanju podpiše pri nas. V kolikor pa se odločite za vzdrževalno podporo, vam nudimo hiter odziv strokovno podkovane ekipe z večletnimi izkušnjami. Verjetno se sprašujete, kaj pa cena? Ta je odvisna od projekta do projekta, a je s subvencijo Eko sklada vselej ugodnejša. Celotna naložba pa se odvisno od porabe povrne v roku 7 do 10 let.

Kako poteka montaža sončne elektrarne?

Sončna elektrarna na ključ se najpogosteje namesti na streho objekta, v katerem je nameščen števec porabe. Montirati jo je mogoče na različne vrste streh, ostrešij in kritin. Pri tem je treba poudariti, da montaža ne vpliva na garancijsko dobo strešne kritine, saj je ne poškoduje. Tudi menjava kritine za novo ni pogoj pri nameščanju elektrarne, a je smotrna, v kolikor je kritina starejša in dotrajana. Fotovoltaični sistem je namreč trajna naložba z garancijo med 20 do 30 let. Pri namestitvi se priporoča usmeritev strehe proti jugu z naklonom strehe 35°. To je idealna lega, s katero se pridobi največ energije. Če niste prepričani ali je vaša regija dovolj osončena, naj vam zagotovimo, da je. V Sloveniji so razlike med posameznimi regijami izjemno majhne, zato je izgradnja sončne elektrarne mogoča povsod. Slednja se začne z natančnim pregledom vašega arhitekturnega objekta. To je poglaviten del postopka namestitve, saj se na podlagi ogleda opravita ugotovitev primernosti lokacije in ocena naložbe ter pripravi finančni načrt. Temu sledi pridobitev lokacijskih informacij ter podatkov o priključitvi na distribucijsko omrežje. Podpisu pogodbe sledita presoja statike objekta in izdelava projektne idejne zasnove. Nato se pridobijo vsa potrebna soglasja, izdela projektna dokumentacija ter montirajo solarni paneli. Temu sledijo še izvedba meritev, izdelava dokumentacije izvedbenih del ter podpisi različnih pogodb o odkupu električne energije, priključitvi in zagotavljanju podpore.

Sončna elektrarna na ključ